Home   Bemutatkozás   Rendelőnk   Szolgáltatásaink   Fogszabályozás   Implantáció   Partnereink   Elérhetőségünk

Fogszabályozás

Kinek van szüksége fogszabályozásra?

A fogszabályozást sokan tekintik esztétikai kérdésnek és kétségtelen tény, hogy legtöbben azért fordulnak fogszabályozó szakorvoshoz, mert szebb mosolyt szeretnének. A fogszabályozás azonban az esztétikai hatáson túl jelentősen hozzájárul fogai egészségének a megőrzéséhez is.

A saját fogak szabályozása kíméletesebb és költségkímélőbb, mint a helyettesítő fogpótlások készítése vagy a fogtorlódások miatt kialakult szuvasodások kezelése. Segítségével sok esetben megelőzhető a rendellenes erőhatások miatt létrejött fogágybetegség kezelése. A fogszabályozás tehát lehetővé teszi a saját foganyag megőrzését és ráadásul végleges megoldást nyújt a szabálytalanul álló fogak problémájának megoldásában.

Javasolt mindenképpen konzultálnia egy fogszabályozó szakorvossal, hogy pontos képet kapjon az Ön előtt álló lehetőségekről. Fogszabályozóra tehát akkor van szüksége, ha fogai nem állnak szabályosan és ezen változtatni kíván, mert szeretne fesztelenül mosolyogni, vagy szeretné megkímélni magát a jövőbeni egészségügyi problémáktól. A fogszabályozó kezelés tehát sokkal több, mint kozmetikai kezelés bármely életkorban.

A jó hírünk az, hogy a modern fogszabályozás már olyan kíméletes lehetőségeket nyújt erre, melyek kortól függetlenül látványos eredményeket produkálnak 

Mit tesz a fogszabályozó az Ön fogaival?

A fogszabályozás egy kíméletes, de határozott módszer arra, hogy a helytelen pozícióban álló fogait 18-24 hónap alatt megfelelő helyzetbe állítsa (természetesen nem csak esztétikai szempontok alapján, hanem az anatómiai szempontok messzemenő figyelembe vételével).

Amennyiben megvan a lehetőségünk a fogszabályozást kezdjük el még gyermekkorban.

A kialakult fogazati illetve állcsont rendellenességeket felnőtt korban már nehezebb kezelni, illetve a lehetőségek jóval korlátozottabbak, mint gyermekkorban. A fogszabályozás felnőttkorban elsősorban az esztétikai és funkcionális helyreállításra törekszik, a fejlődést ekkor befolyásolni már nem lehetséges vagy csak szűkebb keretek között.

Fogszabályozó kezelés felnőtt korban - Sosem késő!

Felnőtt korban, az állcsontok fejlődése már befejezettnek tekinthető. Igaz, hosszanti irányú növekedés még a továbbiakban is zajlik, azonban az alapvető állcsont méretek és formák már kialakultak. A felnőtt fogszabályozás elsősorban fix (ragasztott) fogszabályozó készülékekkel dolgozik.

 

A fogszabályozás menete:

A bonyolult számítások eredményeképpen az orvos felvázolja a fogszabályozó kezelési tervet. Megválasztja a szükséges készüléket, kiegészítő elemeket, szükség esetén összehangolja a kezelést a fogászat többi területével – esztétikai fogászat, fogpótlások, fogbeültetések, higiéniai kezelések mind szóba jöhetnek.

Fontos, hogy fogszabályozó kezelést csak olyan fogazaton lehet elkezdeni, ahol a fogak egészségesek, vagy ha esetleg szuvas fogak voltak, azokat el kell előbb látni, a töméseket el kell végeztetni.

Ugyancsak fontos a szájhigiénia, fogkövekkel, lepedékkel, ínygyulladással terhes szájban nem lehet fogszabályozást kezdeni!

Fogszabályozás lépései

 1. Általános fogászati vizsgálatok, panoráma röntgen, tele-röntgen, lenyomatok, minták fényképek készítése
 2. Kezelés megtervezése a nyert adatok alapján. Igények és lehetőségek egyeztetése a Pácienssel, fogszabályozó készülék kiválasztása.
 3. Általános fogászati feladatok (pl. tömések), szájhigiéniai feladatok elvégzése
 4. Kiválasztott fogszabályozó készülék felhelyezése
 5. Fogszabályozó kezelés (1 – 1,5 év a rendellenesség függvényében akár tovább is); szükség esetén szájsebészeti műtétekkel
 6. Fix fogszabályozó készülék levétele, dentalhigiéniai program
 7. Retenciós (kivehető) fogszabályozás folytatása a visszarendeződés megakadályozása érdekében

Fogszabályozó készülékek:

Lágy erőkkel működő, rögzített fémkészülék

A fiatal felnőttek, illetve az idősebb gyermekek körében a fogszabályozás divattrendje is meghatározó, ezért a gumikarikák manapság már színes kivitelben is kaphatók, amit a fiatalok nagyon szeretnek, az ő számukra ez jelenti az esztétikát, így a fogszabályozás folyamata nem azt jelenti, hogy éveken keresztül el kell viselniük a készüléket, hanem élvezik a színes gumik használatát.

Alkalmazási területe: kisebb és nagyobb fokú szabályozatlanság kíméletes, kezelésére felnőttek és fiatalok számára egyaránt, korábbi kezelési elképzelések megváltoztatására

Előnye:

lágyabban fejti ki hatását, fog- és csontbarát eljárással bírja mozgásra a fogakat, folyamatos kis erőleadással dolgozik, így gyorsabban szabályozza a torlódott fogazatot, komfortosabb viselet, esetenként elkerülhetővé teszi a helyteremtés céljából végzett foghúzásokat

Hátránya:

a bracketjei (azok a kis tappancsok, melyeket a fogakra ragaszt a fogszabályozó szakorvos) fémből vannak, ezért a fogszabályozó megléte jól látszik evés és beszéd közben is.

 

Rögzített esztétikus készülékek

A hagyományos fogszabályozó készülékek között vannak olyan megoldások, melyek lehetővé teszik az esztétikus fogszabályozást, ezáltal felnőttek számára is lehetőség van a fogazat rendezésére, és ez semmilyen esztétikai hátrányt nem jelent a mindennapi életben. 

A rögzített fogszabályozó készülékek nem csupán fémből készülhetnek, hanem vannak olyan készülékek, melyek porcelánból vagy fém és porcelán ötvözetéből készülnek, ahol az ívek olyan teflonbevonatot kapnak, melyeknek a színe megegyezik a fog színével, így szinte láthatatlan. De léteznek zafírkristályból készült készülékek is, melyek teljesen átlátszóak.

 

CLEAR ALIGNER – a láthatatlan fogszabályozó

Az alignerek olyan kivehető fogszabályozó készülékek, melyek speciális átlátszó fóliákból készülnek, innen ered „láthatatlan fogszabályozó” ragadvány nevük. Az alignerekkel történő fogszabályozás során több mélyhúzott sínt – sorozatot – készítünk, melyeket meghatározott sorrend szerint szükséges viselni. Amikor a fogak elérték azt az elmozdulást, ami a sín funkciója volt, akkor újabb sín készül, és a régi lecserélésre kerül A készülék előnye, hogy szinte láthatatlan, viselése könnyen megszokható így sem a beszédet sem pedig az esztétikát nem zavarja. Láthatatlan fogszabályozó készülékkel Ön szabja meg, mikor, milyen alkalomra veszi ki a készüléket és mikor viseli újra! Minél többet viseli, annál gyorsabban érhet a kezelési periódus végére. Torlódás, réses fogazat esztétikus megoldására felnőtt korban!

Kivehető fogszabályozó készülékek gyermekek és vegyes fogazattal rendelkezőgyermekek számára

A leggyakoribb esetekben a kivehető készülékek gyermekkorban kerülnek felhasználásra, mint egy megelőző fogszabályozási folyamatként, ám az is előfordul, hogy felnőttkorban, amikor kisebb igazításokra van szükség, akkor is megfelelő a kivehető készülék használata.

A fogszabályozás eszközei közül a kivehető készülékeknek is több típusa létezik, attól függően, hogy pontosan milyen funkciót kell ellátnia.

A kivehető készülékek többnyire műanyagból készülnek, illetve a modern fejlesztéseknek köszönhetően szilikonos, gumis, rugalmas kivehető készülékek is vannak, ebből adódóan bármilyen színben választhatók, valójában még mintás kivitelezésben is. Olyan kivehető készülék is előfordul, amibe a páciens neve bele van írva.

A színes és csillogó fogszabályozó készülékekkel nagyon könnyen rá lehet venni a gyermekeket azok használatára, így a fogszabályozás könnyebbé válik a szülő számára.

 

A kivehető fogszabályozó készülékek esetén a páciensnek is van felelőssége a hatékonyságot illetően, hiszen az elért eredmény attól is függ, hogy a készülék milyen hosszú időn keresztül és milyen gyakorisággal van használva.

Amikor a fogszabályozás kivehető készülékkel történik, azt általában éjszakai használatra javasolják, azon túl pedig néhány órán keresztül nappal is érdemes viselni. Javasolt napi 12-14 órát viselni. Kisebb gyermekeknél a szülő felelőssége erre figyelni, mivel csak akkor lesz eredményes a fogszabályozás, ha a készüléket használja a gyermek.

A kivehető készülékek funkciója a retenció, azaz a rögzített készülék levétele után az elért eredmény megtartása, ám lehet éppen ellenkezőleg, egy előkészítése a fogszabályozás folyamatának.

A másik igen gyakori kivehető készülék a trainer, aminek több funkciója is van, a fogorvos választja ki azt a típust, ami az adott probléma kezelésére a legjobb megoldást nyújtja.

A trainer elsődleges funkciója a rossz szokások megszüntetése, ezért leggyakrabban kisgyermekek számára ideális, hiszen ebben a korban még a növekedési folyamatokat is képes befolyásolni, ennek ellenére előfordul, hogy felnőttek számára is a trainer nyújtja a megfelelő megoldást.

 Alkalmazási területe:

 • alkalmas kisebb és nagyobb fokú szabályozatlanság kíméletes kezelésére gyermekek számára

Előnye:

 • segítségével az állcsontok fejlődése gyermekkorban pozitívan befolyásolható, a fogakra és az állcsontra kifejtett erő nem állandóan hat, így nem túlságosan megterhelő
 • kivehető, így könnyen tisztítható
 • esztétikailag nem zavaró, így nem nehezítik meg a gyerekek dolgát

Hátránya:

 • a fogszabályozás hatékonysága nagyban függ a gyermek együttműködő készségétől, maximum 13 éves korig alkalmazható, a kezelési idő hosszabb a megszokottnál